دپارتمان حل و فصل اختلافات

گاه ممکن است فرآیندهای حقوقی به‌سانی که اشخاص تمایل دارند پیش نروند و با وقوع اختلاف، نیاز باشد تا به نحوی از انحا به رفع آن بپردازند. مراجعه به نهادهای عمومی قضائی و شبه‌قضائی چون دادگاه و شورای حل اختلاف یکی از انواع روش حل و فصل اختلاف هستند. اما پیش از آن‌ها می‌توان از طریق روش‌هایی خارج از ساختار قضائی حکومت‌ها به دنبال مسیری برای حل و فصل اختلاف بود. در این مسیر، داوری و میانجیگری از اهم موارد هستند. از منظر عرف حقوقی این دو مسیر ارزان‌تر و سریع‌تر هستند و بسیاری از اوقات طرفین تمایل دارند بدون دخیل کردن نهادهای دولتی و دوری از بروکراسی‌های متداول آن، از شیوه‌ای خصوصی اقدام به حل اختلاف کنند.

موسسه وکلای بین‌المللی بیان امروز با نزدیک به دو دهه تجربه وکالت در دیوان‌های داوری متعدد و دعاوی مختلف مطروحه در دادگستری، آمادگی پذیرش دعاوی داوری، قضائی و میانجیگری را با همکاری سایر دپارتمان‌های تخصصی موسسه دارد.

مرکز داوری

مراجعه به نهاد داوری به عنوان معتبرترین نهاد جایگزین دادگستری در رسیدگی به دعاوی شناخته‌می‌شود. تشکیل نهاد داوی فرآیندی سریع‌تر و تخصصی‌ است که طرفین را از درگیر شدن در فرآیندهای دست و پا گیر اختصاصی قضائی مصون می‌دارد، بالاخص در امور تجاری که وجود سرعت، عنصری حیاتی و اساسی است. از منظر تخصصی نیز با پیشرفت شاخه‌های حقوقی چون حقوق مالکیت فکری، حقوق سرمایه گذاری، حقوق تجارت بین‌الملل و …، لازم است نهاد رسیدگی کننده به دعاوی ناشی از این امور با تخصص و دانش کافی به بررسی آن بپردازد. طرفین داوری می‌توانند با انتخاب دیوان داوری یا داور متخصص در زمینه مدنظر خود، رسیدگی تخصصی را تضمین کنند. غیر از داور، وکیل نیز باید در زمینه مدنظر دارای تخصص و علم کافی، در غیر این صورت مسیر دیوان به آن شکل که باید، پیش نخواهد رفت.

 

حل و فصل اختلافات

 

میانجیگری

 

 

حل و فصل اختلافات از طریق میانجگری در فرهنگ بشری سابقه­‌ای طولانی دارد. در این شیوه از حل و فصل اختلافات، اختلافات با مداخله و مساعدت شخص ثالث معتمد و از طریق مذاکرات متعدد مرحله­‌ای برطرف می­‌شود. اختیاری بودن این روش­‌ها و کنترل کامل طرفین بر تعیین تشریفات رسیدگی، عدم الزام قانونی طرفین به پذیرش توصیه­‌ها و پیشنهادهای شخص ثالث، دوستانه و غیرترافعی بودن حل اختلاف و در نتیجه حفظ روابط تجاری طرفین، خصوصی و محرمانه بودن و حفظ اسرار فنی و تجاری طرفین، ارزان و کم هزینه بودن نسبت به روش‌های قضایی و امکان استفاده از متخصصان و کارشناسانی که با عرف­‌ها و رویه­‌های تجارت موضوع اختلاف آشنا بوده و اقتضائات و الزامات خاص آن را بهتر از قضات می‌شناسند؛ از جمله عواملی است که در دهه اخیر سبب روی آوردن اشخاص به میانجگری شده است.

 

دعاوی (قضائی و شبه قضائی)

مراجعه به نهاد قضائی (یا شبه قضائی چون شورای حل و فصل اختلاف) و استفاده از ضمانت اجرای قدرتمند صدور احکام قضائی، متداول‌ترین شیوه حل و فصل اختلافات نه تنها در ایران، بلکه در سطح بین‌الملل است. هرچند در مورد عناصر سرعت و تخصص، محاکم دادگستری در مرتبه‌ای پایین‌تر از داوی یا حتی میانجیگری قرار داشته‌باشند و اصل آزادی اراده بنا به هویت اجتماعی این نهاد تحت الشعاع قرار گیرد، اما به هر رو پشتیبانی نظام‌های قضایی و سیاسی کشورهای جهان از آرای دادگستری‌های ملّی باعث شده اعتماد طرفین به این محاکم، از منظر ضمانت اجرا و لازم‌الاجرا بودن بیشتر از سایر شیوه‌های حل و فصل اختلاف باشد. انواع دعاوی حقوقی، کیفری، تجاری، مالکیت فکری، احوال شخصیه و… در محاکم ایران قابل رسیدگی هستند و بسته به ماهیت موضوع دعوا، محاکم حقوقی یا کیفری یا شوراهای حل اختلاف صلاحیت رسیدگی به دعوا را پیدا خواهند کرد.

علی‌ای‌حال، شرایط در دعاوی بین‌المللی متفاوت است؛ ممکن است دادگاه‌های ملّی بنا به دلایل مختلف، تمایل به طرفی از دعوا داشته‌باشند که ملیت همان محکمه را دارد. به همین خاطر در این شرایط بهتر است با در نظر داشتن شرایط دادگاه‌های آن کشور و همینطور سابقه برخورد با اتباع سایر کشورها تصمیم‌گیری کرد.

 

لیست زمینه کاری دپارتمان حل و فصل اختلاف

    1. حضور به عنوان وکیل و مشاور در دیوان‌های داوری بین المللی یا داخلی حقوق مالکیت فکری؛
    2. حضور به عنوان وکیل و مشاور در دیوان‌های داوری بازرگانی بین‌المللی یا داخلی؛
    3. حضور به عنوان وکیل و مشاور در دیوان‌های داوری سرمایه‌گذاری بین‌المللی یا داخلی؛
    4. حضور به عنوان وکیل و مشاور در انواع دعاوی دادگستری؛
    5. حضور به عنوان وکیل و مشاور در فرآیند میانجیگری.

موسسه حقوقی وکلای بین‌المللی بیان امروز با بهره‌گیری از باتجربه‌ترین وکلای سطح کشور، بهترین مشاوران حقوقی و کارشناسان متخصص همواره در کنار شماست. ما در بیان امروز  با تجربه موفق سال‌ها فعالیت در حوزه حقوق کسب و کار، حقوق تجارت، تجارت بین‌الملل، استارتاپ، حقوق شرکت‌ها و… همراه کسب و کار شما هستیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر با مشاوران حقوقی ما تماس بگیرید.