بلاگ, حقوق تجارت, مالکیت فکری

قرارداد فرانشیز

قرارداد فرانشیز

فرانشیز (Franchise ) نوعی توافق تجاری است که به موجب آن یک طرف، امتیاز­دهنده، حق استفاده از روش­های کسب و کار و شیوه­ های توسعه یافته خود را در اختیار طرف دوم؛ امتیاز­گیرنده، قرار میدهد. این امر مستلزم این است که در این میان امتیاز­گیرنده از حق استفاده، تولید و ساخت، فروش، بهره برداری از علائم تجاری و برند­های ایجاد شده توسط امتیاز­دهنده را در کسب و کار خود برخوردار باشد. امتیاز­دهنده موظف است تا با روش “know-how” یا دانش تجربی به امتیاز­گیرنده شیوه­های کسب و کار و نحوه اداره ی آنها و همچنین دسترسی به سیستم کسب و کار موجود را توضیح دهد. فرانشیز جدیدی که ایجاد شده است ادامه شرکت مادر است و به عنوان نماینده­ای برای نام تجاری و وجهه از پیش موجود شناخته می شود. با توجه به ماهیت قراردادهای فرانشیز ، امتیاز­دهنده حقوق لوگو، برند و علائم تجاری را حفظ می­کند. هنگام  انعقاد یک قرارداد فرانشیز، از وجود سه عنصر اصلی که در این نوع قراردادها لازم است باید اطمینان حاصل کرد:

  • اجازه استفاده از نام یا علامت تجاری ثبت شده؛
  • انتقال دانش فنی از امتیاز­دهنده به امتیاز­گیرنده؛
  • توزیع کالاهای ساخته‌شده.

قراردادهای فرانشیز در حال حاضر در ایران، به عنوان یک روش محبوب توسط شرکت­های خارجی که به دنبال ورود به بازار ایران هستند و تمایل دارند همچنان کنترل برند خود را نیز حفظ نمایند، مورد استفاده قرار می گیرند. قراردادهای فرانشیز به طور مستقیم تحت حاکمیت هیچ مجموعه خاصی از قوانین و مقررات در ایران نیستند. همانند سایر قراردادهای بین­المللی در ایران، تابع قواعد عمومی قراردادها که در قانون مدنی ایران، قانون تجارت ایران و قراردادهای فرانشیز منعقده بین دو طرف قرار دارند. علاوه بر این قوانین و مقررات، قراردادهای فرانشیز ممکن است تابع چندین قانون دیگر در ایران نیز قرار گیرد. قوانین و مقرراتی مانند قوانین واردات و صادرات، قوانین کار، قوانین تأمین اجتماعی، مالیات، ورود اتباع خارجی به کشور، مقررات اقامت و اجازه کار و غیره. از آن جا که فرانشیز روش معمولی برای بهره­برداری مطلوب از حقوق مالکیت فکری است، یکی دیگر از حوزه­های اصلی حقوقی که قراردادهای فرانشیز در آن مورد استفاده قرار می­گیرد، حقوق مالکیت فکری است. بعلاوه این که ثبت قرارداد، حسب مورد در برخی نهادها مانند ثبت نزد وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت بهداشت برای واردات و توزیع محصولات خارجی ضروری است. این مسئولیت ها به امتیاز­گیرنده اختصاص می یابد.

عناصر زیر در قراردادهای فرانشیز دیده می­شود:

  • اجازه انجام فعالیت­های تجاری با توجه به سیستم فرانشیز. در این صورت حق استفاده از علائم تجاری و برند را نیز به دنبال خواهد داشت.
  • محدودیت­های جغرافیایی ممکن است بر امتیاز­گیرنده تحمیل شود. این بدان معنی است که امتیاز­دهنده حق دارد که یک قلمرو یا مکان خاصی را برای کسب و کار مشخص کند.
  • امتیاز­دهنده دستورالعملی را برای امتیاز­گیرنده تعیین و مشخص میکند که کسب و کار باید با توجه به این دستورالعمل انجام شود. در قرارداد فرانشیز عنصر رایجی که همیشه مورد اشاره قرار میگیرد این است که امتیاز­گیرنده موظف است کسب و کار را مطابق با دستورالعمل ارائه شده پیش ببرد.
  • مواد مورد نیاز امتیاز­گیرنده برای کسب و کار باید از منابع مشخصی تهیه شوند. تأمین این منابع، یا خود با امتیاز­دهنده است یا تأمین کنندگانی­اند که توسط امتیاز­دهنده تأیید می­شود.
  • دوره­ای اولیه برای قرارداد فرانشیز وجود دارد که در شرایطی خاصی می­توان در آن قرارداد تجدید نظر کرد. امتیاز­گیرنده معمولا حق لغو قرارداد را ندارد، مگر این که از طرف امتیاز­دهنده این حق به او داده شود.
  • امتیاز­دهنده می­تواند قرارداد را فسخ کند و سپس دارایی­های کسب و کار را تملک کند و طرف هرگونه اجاره­ای که امتیاز­گیرنده طرف آن بوده قرار بگیرد.
  • اگر امتیاز­گیرنده تصمیم به واگذاری کسب و کار خود بگیرد این امر امکان پذیر است، در صورتی که شرایطی که توسط طرفین در قرارداد پیش بینی شده چنین اجازه ای دهد و معمولا هزینه انتقال را نیز به دنبال خواهد داشت.

مؤسسه وکلای بین المللی بیان امروز، در زمینه انعقاد قرارداد فرانشیز در ایران به ارائه خدمات به اشخاص خارجی و ایرانی حقیقی و حقوقی می پردازد. از جمله این خدمات میتوان به مشاوره در زمینه مذاکره و انعقاد قراردادهای فرانشیز، تنظیم قرارداد فرانشیز، خدمات مشاوره پیرامون تفسیر قراردادهای فرانشیز و داوری در اختلافات احتمالی در این نوع قراردادها اشاره کرد. این موسسه با بهره مندی از وکلای پایه یک دادگستری و مشاوران حقوقی مجرب و متخصص، آماده ارائه خدمات حقوقی مورد نیاز به منظور تنظیم انواع قرارداد های تجاری از قبیل قراردادهای سرمایه گذاری و مشارکت، خرید و فروش بر اساس مقررات اینکوترمز، قرارداد نمایندگی انحصاری و غیر انحصاری، قرارداد توزیع، قراردادهای انتقال تکنولوژی، قرارداد لیسانس، قرارداد فرانشیز، قرارداد کلید در دست، قرارداد بیع متقابل، قرارداد تامین سرمایه، قرارداد خدمات مشاوره، قرارداد پیمانکاری، مهندسی، تامین و ساخت، قرارداد حمل و نقل و بیمه در ایران است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *