بلاگ, خانواده

عقد موقت

درباره عقد موقت

نهاد خانواده اولین و مهمترین نهادیست که همواره مورد توجه قانون گذار قرار گرفته است؛ از دیر باز تشکیل خانواده به واسطه عقد ازدواج از موجبات قانونی کردن علقه زناشویی به شمار می‌رود. در قانون، ازدواج یا همان علقه ی زوجیت در دو قالب کلی تعریف می‌شود. این دو مورد عبارت است از ازدواج دائم و ازدواج موقت. ما در این مقاله سعی داریم تا با مفهوم ازدواج موقت و آثار حقوقی آن آشنا شویم. به طور کلی ابعاد آن را بررسی کنیم. پس در ادامه ی بلاگ پیش رو در جهت آشنا شدن با این مفهوم با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید: آیا نفقه حق مسلم زن است؟

بررسی شرط ضمن عقد نکاح

تعریف عقد موقت

در راستای تعریف عقد موقت باید بیان داشت که مُتعِه، نکاح مُنقَطِع یا ازدواج موقت که به صیغه یا ازدواج انقطاعی نیز شناخته می شود  نوعی از ازدواج در مذهب شیعه است. در آن عقد ازدواج برای مدت معین و محدودی با مهریه‌ای معلوم، بین زن و مرد بسته می‌شود. شرایط و ارکان اساسی نکاح منقطع همان شرایط اساسی صحت ازدواج دائم است.

که عبارتنداز:
قصد و رضای طرفین
تعیین مهر
صیغه عقد
و…

موضوع اساسی که باید مدنظر قرارگیرد این است که در عقد موقت حتما باید مدت زمان عقد مشخص شود. بعداز آشنایی با مفهوم عقد موقت یا منقطع باید دو رکن اساسی در این بحث را بررسی کرد.

که این دو رکن مهم عبارتند از: ۱- میزان مهر ۲- مدت عقد

میزان و تعیین مهریه در نکاح موقت:

در عقد دایم “اگر مهر قبل از عقد ویا در زمان عقد مشخص نشود، عقد باطل نمی شود”. ولی در عقد موقت اگر میزان مهر تعیین نشود عقد باطل است. به این معنا که در زمان عقد لزوما باید مهر معلوم و میزان آن مشخص باشد. البته این میزان مهر مقدار مشخصی ندارد و با تراضی طرفین مشخص می شود.

البته وجود این نکته ضروری است که مهریه باید:

مال معینی باشد.
مالکیت داشته باشد.
قابل تملک باشد.
متعلق به مردی باشد که قصد اجرای صیغه عقد را دارد.
یا اگر مربوط به دیگری است با اجازه وی باشد به طوری که زن بتواند آن را تحت مالکیت خود قرار دهد.

نکته دیگری که در رابطه با عقد موقت باید مد نظر قرار گیرد این است که:

چون عقد موقت برای مدت معینی است، اگر در مدت زناشویی به واسطه ی این عقد، زن فوت کند مهر او بر عهده شوهر باقی است و ورثه زن می توانند مهر او را از شوهر موقت مطالبه کنند.

 

بیشتر بدانید: فریب در ازدواج

مدت زمان در ازدواج موقت

همانطور که ذکر شد، ازدواج موقت(عقد موقت) برای مدت معینی میان زن و مرد علقه ی ازدواج ایجاد می‌کند.

در مواردی نظیر:
_ تمام شدن مدت مشخص شده
_ یا بخشیدن مدت زمان باقی مانده از عقد موقت
پایان می‌یابد.

در مورد پایان مدت زمان عقد موقت ماده ۱۱۲۰ قانون مدنی بیان داشته است ”عقد نکاح به فسخ یا به طلاق یا به بذل مدت در عقد انقطاع منحل می‌شود”. در حقیقت رابطه زناشویی پس از مدت معین شده قطع می‌شود و زن و مرد دیگر به هم محرم نخواهند بود.

آثار نکاح موقت

پس از بررسی دو رکن مهم نکاح موقت یعنی بحث مهریه و مدت زمان در نکاح موقت نوبت به بررسی آثار نکاح موقت و تفاوت های آن با نکاح دایم می رسد، در عقد موقت برخلاف عقد دایم، زن حق مطالبه نفقه ندارد مگر اینکه در زمان عقد با توافق یکدیگراین حق را لحاظ کنند و یا اینکه اصولا زن به منظور دریافت نفقه، ازدواج موقت کند. یکی دیگر از مهمترین آثار نکاح موقت این نکته است که در این نوع از ازدواج زن و مرد برخلاف نکاح دائم از یکدیگر ارث نمی برند.

بدانید: شرایط طلاق از ناحیه زوجه

و اما نکته ی آخر

ثبت ازدواج موقت

در این راستا قانون گذار فقط ثبت ازدواج دایمی را الزامی دانسته و از لزوم ثبت ازدواج موقت سخنی به میان نیاورده است. در حقیقت تنها ثبت نشدن واقعه ازدواج دایمی را جرم دانسته. لذا مردی را که ازدواج دایم خود را به ثبت نرساند مستوجب مجازات دانسته است. البته این نکته را باید به یادداشت که عدم ثبت واقعه ازدواج موقت به هر دلیلی که باشد مشکلاتی را در پی دارد. به عنوان مثال چنانچه اگر زوجه مهر خود را مطالبه کند، بدوا لازم است که اثبات زوجیت کند. یا اگر فرزندی حاصل از ازدواج موقت به دنیا آید اثبات این که طفل متعلق به این پدر است بسیار زمان بر خواهد بود.

در صورت وجود هرگونه پرسش و یا ابهام شما عزیزان و همراهان همیشگی موسسه وکلای بین المللی بیان امروز می توانید با ما در ارتباط باشید. شما می توانید از طریق بر خط و یا حضوری با مشاوران و وکلای مجرب بیان امروز در تماس باشید. هدف ما ارائه ی خدمات حقوقی حرفه ای به شما عزیزان است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *