بلاگ

ساختار نئو بانک

نئوبانک

 نئوبانک

تعریف نئو بانک

نئو بانک یکی از انواع بانکداری دیجیتال است. نئو بانک ها بر پایه فین‌تک که خدمات‌رسانی خود را به مشتریان به صورت مجازی و آنلاین انجام می‌دهد. در حقیقت نئو بانک‌ها به روشی ارزان تر و سریع از بانک‌داری سنتی به ارائه خدمات به مشتریان خود می‌پردازند .


 بیشتر بخوانید: احراز هویت غیر حضوری بانکها


 

پیشینه

باتوجه به پیشرفت رو به جلوی جوامع در عصر حاضر، خدمات نیز باید پیشرفت و قدم‌های روبه جلو داشته باشند. در حقیقت مقتضای عصر کنونی آماده سازی بستری پیشرفته را برای ارائه ی خدمات به اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی می‌طلبد. یکی از این بخش ها که امروزه با توجه به نیاز های جوامع به عرصه دیجیتال راه پیدا کرده است بانک ها هستند. حال امروز در بلاگ پیش رو سعی داریم تا با مفهوم و ماهیت نئو بانک‌ها و چیستی بانک‌داری الکترونیک بیشتر آشنا شویم. پس در ادامه مطالب پیش رو با ما همراه باشید.

برای پیشینه نئو بانک‌ها باید بیان داشت که این مفهوم در میان سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۶ در کشور انگلستان شکل گرفت. از آن زمان واژه نئو بانک به یک کلید واژه در حوزه فین تک بدل شد. در حقیقت این مفهوم برای پاسخ گویی به چالش های پیش روی بانک داری سنتی پا به عرصه وجود نهاد و سعی کرد که خدمات رسانی بانکی را وارد عصر دیجیتال نماید. از سوی دیگر، نئوبانک‌ها ارزان‌تر و سریع‌تر از بانک‌های سنتی هستند. همین مزیت بسیاری را برای استفاده از این مفهوم ترغیب کرده است.

 

خدمات نئو بانک

نئو بانک ها تقریبا تمامی خدمات ارائه شده در بانکداری سنتی را ارائه می‌دهند. این خدمات می‌توانند :

  • افتتاح حساب در بانک
  • انجام تراکنش های مالی مثل پرداخت و انتقال وجه
  • صدور انواع کارت های بانکی
  • ارائه ی انواع خدمات بیمه
  • دسترسی به ارزهای رمزنگاری شده و امکان خرید و فروش این ارزها
  • تجزیه ‌و تحلیل هزینه ‌ها و امکان مدیریت هزینه برای مشتریان

مزایای نئو بانک

همانطور که بیان شد نئو بانک ها در عصر کنونی بسیار کاربردی هستند. برخی از مزیت های نئو بانک ها عبارتند از:

  1. دسترسی به خدمات بانکی نئو‌بانک ها در هر ساعتی از شبانه روز امکان پذیر است. درحالیکه در بانکداری سنتی اینگونه نیست.
  2. نئو‌بانک ها در مقایسه با بانکداری سنتی از هزینه های عملیاتی پایین تری برخوردار هستند. به عنوان مثال نئو‌بانک ها هیچ زیرساخت فیزیکی، تعمیر و نگهداری شعب فیزیکی و دستگاه‌های خودپرداز را ندارند و نیاز به صرف هزینه های زیاد ندارند.
  3. سرعت خدمات دهی در نئو بانک ها بسیار بیشتر از بانکداری سنتی ست. به عنوان مثال اشخاص برای دسترسی به خدمات نئو‌بانک‌ها نیاز به طی کردن مسافت بانک و ایستادن در صف را ندارند.
  4. با اینکه نئو‌بانک ها در بستر مجازی فعالیت می‌کنند. اما از برنامه های امنیتی پیشرفته ای برای حفاظت از حریم خصوصی کاربرانشان بهره می‌برند.

معایب بانکداری سنتی

  1. وقت گیر و زمان بر بودن؛ عموما ساعات انتظار در بانک ها و انجام خدمات در بانک‌داری سنتی زمان‌بر است
  2. هزینه عملیاتی در بانک داری سنتی بیشتر است؛ بدین معنا که هزینه ها برای نگهداری و تعمیر عابر بانک ها، هزینه های زیر ساختی و… در بانک داری سنتی وجود دارد.
  3. اتکا بر شعب فیزیکی در بانک داری سنتی
  4. ارائه خدمات به صورت خاص
  5. ساختار مبتنی بر کاغذ

نکته : از سوی دیگر به نظر می‌رسد که با توجه به شیوه ویروس کرونا و ضرورت منع رفت و آمد های به مکان‌های پر تجمع، بانکداری دیجیتال و یا همان نئو بانک ها می‌توانند جایگزین بسیار مناسبی برای بانک داری سنتی و چالش های پیش روز آن در زمان همه گیری کرونا به حساب آید.

نئو بانک در ایران

آیین‌نامه تاسیس و فعالیت بانک‌های مجازی در سال ۱۳۹۰ تصویب شد. منتها تاکنون عملا امکان فعالیت این نسل جدید بانک‌ها در کشور فراهم نشده است. البته باید بیان داشت که تصمیم اخیر شورای عالی مبارزه با پولشویی پس از شیوع بیماری کرونا در کشور که امکان « احراز هویت مجازی افراد » را برای موسسات مالی و بانکی فراهم ساخت، گامی بلند برای حرکت کشور به سمت راه اندازی نئوبانک‌ها است. به نظر می‌رسد که در سال های پیشرو می‌توان ایران را در زمره کشورهای دارنده نئو بانک محسوب کرد.

همانطور که گفته شد، نئو‌بانک ها نسل جدیدی از بانک‌داری در کشورها برای تصحیل خدمات بانک داری به شمار می‌روند. در حقیقت نیاز عصر حاضر و پیشرفت تکنولوژی به صورت روز به روز، ورود اشخاص به بانک داری دیجیتال یا نئو‌بانک ها را می‌طلبد.


بخوانید: ثبت و انتقال اطلاعات چک در سامانه پیچک


 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *