احوال شخصیه, اموال و مالکیت, بلاگ, خانواده, کیفری, متفرقه

مطالبه خسارت در دعاوی و پرونده‌های مالی

Road accident with cyclist man driver and car

دعاوی مربوط به درخواست خسارت شخص زیان‌دیده از مهم‌ترین و رایج‌ترین پرونده‌های حقوقی به شمار می‌آیند. این نوع پرونده‌ها که به پرونده‌های مطالبه خسارت نیز مشهور هستند، قوانین و شرایط خاصی دارند که شما برای رسیدن به هدف نهایی خود باید با تمامی‌ آن‌ها آشنا باشید. در حقیقت، هرچه میزان اطلاعات و دانش شما در این زمینه بیشتر باشد، احتمال این که در پرونده مذکور پیروز شوید، بیشتر است.

مطالبه کردن خسارت را می‌توان به معنای گرفتن خسارت نیز دانست. در واقع، هرگاه شخصی اعلام کند که به خاطر عمل یا تصمیم فرد دیگری خسارت دیده است، می‌تواند نسبت به تشکیل پرونده برای مطالبه کردن خسارت اقدام کند. مهم‌ترین عاملی که به اشخاص قدرت انجام این نوع شکایات را می‌دهد، بحث لا ضرر و لاضرار است که در دین ما به وفور در مورد آن صحبت می‌شود.

جهت آشنایی با قوانین دیه مقاله ۱۰ ماده مهم دیه را مطالعه کنید.

همچنین برای مطالعه قوانین تخریب مقاله تخریب در قانون مجازات اسلامی را مطالعه کنید.

به طور کلی می‌توان گفت که هر شخص زیان‌دیده‌ای می‌تواند جهت احقاق حقوق خود نسبت به تصمیم یا عمل فرد دیگر اعتراض کند و تقاضای مجازات وی را داشته باشد. در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری را در مورد پرونده‌های مطالبه کردن خسارت به شما عزیزان ارائه دهیم.

مطالبه کردن خسارت در چه مواردی به یک حکم قانونی تبدیل می‌شود؟

همان طور که گفته شد، بر اساس قانون و قاعده لاضرر و لاضرار همه افراد حق دارند تا در صورت خسارت دیدن توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی مطالبه خسارت کنند. در واقع می‌توان گفت که در دین اسلام هیچ کسی حق ندارد، به مال، جان، ناموس و … شخص دیگر آسیب برساند. چنانچه این آسیب از عمد باشد، فرد آسیب‌زننده باید مجازات مختلفی را تحمل کند.

مهم‌ترین بحث در زمینه مطالبه کردن خسارت، بحث جبران است. جبران خسارت یک روش مناسب جهت احقاق حق فرد آسیب‌دیده است. در اکثر پرونده‌های حقوقی می‌توان به جای اجرای مجازات، رأی به جبران خسارت داد. در این شرایط، فرد آسیب‌زننده موظف است که طبق رأی صادر شده توسط دادگاه نسبت به جبران تمامی آسیب‌های مالی، روحی و … اقدام کند.

به طبع، بعضی از آسیب‌ها قابل جبران نیستند، برای مثال؛ ممکن است دعوای دو شخص بر سر یک موضوع موجب آسیب‌ فیزیکی غیر قابل جبران شود. قاعدتاً در این شرایط، امکان جبران آسیب به صورت فیزیکی نیست، اما می‌توان با مواردی همچون پرداخت دیه، بخشی از حقوق شخص آسیب‌دیده را به طور کامل جبران کرد، البته کلیه روند جبران کردن خسارت بستگی به رأی دادگاه دارد.

مطالبه خسارت در چه زمینه‌هایی حکم‌فرما است؟

بسیاری از افراد تصور می‌کنند که مطالبه خسارت تنها به خسارت‌های جسمانی و مالی اختصاص دارد، در حالی که چنین تصوری از پایه غلط است. مواردی همچون سلب آزادی‌های فردی نیز از جمله مباحثی است که در آن فرد آسیب‌دیده می‌تواند نسبت به احقاق حقوق خود و گرفتن خسارت اقدام کند.

بحث دیگری که در این زمینه باید به آن توجه کرد، بحث حیثیت است. حیثیت در واقع، آبروی شخص یا اشخاص حقوقی و حقیقی است. هرگاه فردی در مورد فرد دیگر یا حتی شرکت‌های تجاری و غیر تجاری مطالب دروغی را منتشر کند و این مطالب موجب آسیب دیدن طرف مقابل شوند، آن‌ها می‌توانند جهت مطالبه کردن خسارت خود اقدام کنند.

برای مثال؛ تصور کنید روزنامه‌نگاری با چاپ یک مطلب دروغ در مورد کیفیت محصولات یک کارخانه موجب کاهش ارزش سهام آن شود. اگر شرکت مد نظر بتواند دروغ بودن مطالب را ثابت کند، پرونده مربوطه به عنوان یک پرونده مطالب کردن خسارت در دادگاه مطرح می‎شود.

در چه شرایطی باید پرونده مطالبه کردن خسارت تشکیل شود؟

مطالبه خسارت به دو صورت انجام می‌شود. راه اول آن است که هر دو شخص آسیب‌دیده و آسیب‌زننده به طور شخصی نسبت به میزان خسارت به توافق برسند و شخص آسیب‌زننده توافق کند که آسیب مالی، روحی و … مد نظر را به صورت کامل جبران کند. در چنین شرایطی، نیازی به ایجاد پرونده حقوقی در دادگاه نیست؛ زیرا دو طرف معامله با هم به توافق رسیده‌‌اند.

راه دوم آن است که ممکن است شخص آسیب‌زننده به طور کامل منکر آسیب یا خسارت مربوطه شود یا فقط مسئولیت بخشی از آن را بپذیرد. در چنین مواردی، شخص خسارت‌دیده می‌‌تواند درخواست خود را جهت تشکیل پرونده مطالبه خسارت تقدیم دادگاه کند.

در این بین، باید این نکته را یادآوری کنیم که تنها زمانی توافقات بدون بررسی دادگاه ممکن است که خسارت وارد شده به صورت عمومی نباشد. برای مثال؛ اگر وارد کردن فاضلاب یک کارخانه به درون رودخانه موجب خسارت دیدن تمام مزارع یک روستا شود،‌ دیگر پرونده مربوطه یک پرونده جزئی نیست و باید به صورت کامل در دادگاه به آن رسیدگی شود.

چطور باید برای مطالبه کردن خسارت به صورت حقوقی اقدام کنیم؟

علی‌رغم پیچیدگی ‌پرونده‌های مطالبه خسارت، این دعاوی نیز مانند سایر پرونده‌های دادسرا باید به صورت کاملاً رسمی به دادگاه ارائه شوند. روند رسیدگی به این پرونده‌ها تفاوت چندانی با پرونده‌های مربوط به ضرر و زیان‌های مالی ندارند. پیش از هر چیز، شاکی یا شاکیان حقوقی و حقیقی باید نسبت به تشکیل شکایت‌نامه مناسب اقدام کنند.

شما باید در این شکایت‌نامه کلیه جزئیات پرونده را ذکر کنید. در مرحله بعد، دادگاه پس از بررسی شکایت‌نامه از شما و طرف مقابل یا نماینده او درخواست می‌‌کند تا در زمان مقرر در دادگاه حاضر شوید. در این مرحله، اسناد و مدارک هر دو طرف مورد بررسی قرار می‌گیرند. به طبع، پس از بررسی‌های انجام شده دادگاه رأی نهایی را صادر می‌کند.

رأی پرونده‌های مربوط به مطالبه خسارت بر اساس ماده ۱۵ و ۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی صادر می‎شود. هر یک از این ماده‌های قانونی به شرایط خاصی اختصاص دارند. برای مثال؛ اگر رأی دادگاه منجر به این امر شود که مجرم مجبور به جبران مالی است، می‌توان فهمید که رأی مربوطه بر اساس ماده ۴۸ صادر شده است.

در دادخواست‌های رسیدگی به جبران خسارات باید چه مواردی را ذکر کرد؟

دادخواست از اصلی‌ترین و تأثیرگذارترین مدارک حقوقی به شمار می‌آید که نقش مهمی را در زمینه احقاق حقوق شاکیان ایفا می‌کند. به یاد داشته باشید که هرچه دادخواست شما بهتر تنظیم شده باشد،‌ دادگاه درک مناسب‌تری از شرایط پرونده و میزان خسارت وارد شده دارد.

از جمله مهم‌ترین مواردی که در یک دادخواست باید ذکر شود، بحث چگونگی ایجاد خسارت است. در واقع، شاکی باید ذکر کند که طرف مقابل با انجام چه روندی موجب ایجاد خسارت شده است. برای مثال؛ اگر خسارت وارد شده از نوع فیزیکی باشد، شاکی باید در دادخواست ذکر کند که فرد مقابل در چه شرایطی و با چه نوع ضربه‌ای خسارت را به وجود آورده است.

یکی دیگر از مهم‌ترین مواردی که در زمینه تنظیم دادخواست مربوطه به مطالبه خسارت باید به آن توجه کرد، بحث میزان خسارت است. اگر شاکی برآورد کاملی از خسارت مادی داشته باشد، باید مقدار دقیق آن را در دادخواست بیان کند.

 

آیا عمدی و سهوی بودن خسارت تأثیری بر میزان مجازات دارد؟

همان طور که می‌دانید، یکی از مهم‌ترین ارکان قوانین حقوقی، رکن معنوی آن‌ها است. منظور از رکن معنوی همان نیت است. در واقع، اگر ثابت شود که مجرم در زمان اجرای عمل نیت خاصی نداشته است، معمولاً در میزان مجازات وی تخفیفاتی قائل می‌شوند.

برای مثال؛ اگر ثابت شود که مجرم در زمان ارتکاب جرم به علت مصرف داروهای مختلف یا هیپنوتیزم تعادل روحی و روانی نداشته است، می‌توان انتظار داشت که دادگاه مربوطه بخشی از مجازات وی را کاهش دهد، البته این اثبات کردن خود دارای پیچیدگی‌های خاصی است که ذکر آن در این مطلب نمی‌گنجد.

به طبع، اگر ثابت شود که مجرم به صورت عمدی به فرد شاکی خسارت وارد کرده است، به طور معمول، برای وی درخواست اجرای اشد مجازات اعلام می‌شود. این مجازات می‌تواند از نوع مادی،‌ فیزیکی و حبس باشد. در واقع، تعیین میزان مجازات مربوطه به تشخیص قاضی ارتباط دارد.

چطور می‌توان روند رسیدگی به پرونده‌های مطالبه خسارت را تسریع کرد؟

پرونده‌های مطالبه خسارت معمولاً پرونده‌هایی زمان‌بری هستند. علت این امر ممکن است نوع رسیدگی و همچنین مدارک مورد نیاز برای تشخیص عمدی یا سهوی بودن باشد. بهترین روش برای کاهش مدت زمان رسیدگی به پرونده‌های مطالبه کردن خسارت، تنظیم دادخواست توسط یک مشاور حقوقی و استفاده از وکلای باتجربه است.

بهره‌گیری از این کارشناسان موجب می‌شود تا بتوانید حتی در زمان رسیدگی به پرونده نیز نظر دادگاه را به سمت خود جلب کنید. به یاد داشته باشید که ارائه دادخواست مناسب تنها نیمی از روند رسیدگی به پرونده محسوب می‌شود و نیم دیگر، دفاع از حقوقتان در دادگاه است.

یک نماینده حقوقی یا وکیل می‌تواند با دانش و آگاهی کافی کلیت اعتراض شما را به اطلاع دادگاه برساند. در این زمینه، موسسه وکلای بین‌المللی بیان امروز آماده خدمت‌رسانی به شما است. این مؤسسه با داشتن وکلای خبره می‌تواند در جلب نظر مثبت دادگاه و دفاع از حق شما گام مؤثری بردارد.

سخن پایانی

معمولاً پرونده‌های مربوط به دعاوی مطالبه کردن خسارت جزء پیچیده‌تری دعاوی حقوقی به شمار می‌آیند. دلیل این امر را می‌توان مرتبط با قوانین و شرایط مختلفی دانست که اکثر مردم با آن‌ها آشنا نیستند. در واقع، همین عدم آگاهی و اطلاع موجب می‌شود تا اکثر افراد نتوانند در دادگاه‌های مربوط به پرونده‌های گرفتن خسارت از حق خود دفاع کنند.

در این شرایط، بهترین روش برای دفاع از حقوق خود، استفاده از مشاوران و وکلایی است که نسبت به پرونده‌های مطالبه خسارت آشنایی کاملی دارند. اگر در این زمینه نیازمند کسب اطلاعات بیشتر یا مشاوره حقوقی هستید، می‌توانید با کارشناسان مجرب مجموعه بیان امروز تماس بگیرید.


موسسه وکلای بین‌المللی بیان امروز، با بهره‌گیری از بهترین وکلا و مشاورین حقوقی همواره همراه شما در کلیه مسائل حقوقی است. ما با سال‌ها تجربه موفق آماده ارائه کلیه خدمات حقوقی اعم از پذیرش وکالت، تنظیم و بررسی قرارداد، مشاوره حقوقی و… به شما هستیم.

برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید و یا درخواست خود را ثبت کنید.

جهت مشاوره رایگان با متخصصین حقوقی ما کلیک کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *