بلاگ, تجارت بین الملل, حقوق تجارت

اینکوترمز ۲۰۲۰ و اهمیت درج آن در قرارداد‌های بین‌المللی

اینکوترمز-2020-شاخص

 

یکی از موارد مهمی که در عقد قرارداد‌های بین‌المللی باید رعایت شود، درج اینکوترمز در آن‌ها است. در قرارداد‌های بازرگانی بین‌المللی اینکوترمز نوشته می‌شود تا مواردی از قبیل حمل و ترخیص گمرکی کالاها، واردات و صادرات و غیره کنترل شود. اینکوترمز ۲۰۲۰، درباره شرایط و قوانینی صحبت می‌کند که لازم است در معامله‌های بین‌المللی درج شوند و هر دو طرف معامله ملزم به عمل کردن این شروط هستند.

این قوانین پس از تدوین، به‌ طور مکرر و در سال‌های مختلف بازنگری و آپدیت شده‌اند، اما آخرین نسخه آن‌ها در سال ۲۰۲۰ منتشر شده و تا به امروز از آن در معاملات بین‌المللی استفاده شده است. در ادامه مقاله به توضیح این‌ موضوع که اینکوترمز چیست، می‌پردازیم و درباره قوانین جدید آن صحبت می‌کنیم، پس با ما همراه باشید.

 

بیشتر بخوانید: آشنایی با قرارداد تجارت متقابل

 

اینکوترمز ۲۰۲۰ در نمای کلی

کلمه اینکوترمز به معنی شرایط تجاری بین‌المللی بوده و مخفف کلمات international commercial terms است. در صادرات و واردات کالاها و انجام معاملات بین‌المللی، مسئولیت‌های هر کدام از خریداران و فروشندگان و همچنین هزینه‌هایی که طرفین موظف به پرداخت آن‌ها هستند، طبق این شرایط مشخص می‌شود.

این شرایط اولین بار در سال ۱۹۳۶ تدوین شدند و سپس هر چند سال یک ‌بار توسط اتاق بازرگانی بین‌المللی (ICC) تحت بازنگری قرار گرفتند. همان ‌طور که گفته شد، آخرین بازنگری این قواعد در سال ۲۰۲۰ انجام شد و تا قبل از آن، از قوانین مورد تأیید در سال ۲۰۱۰ استفاده می‌شد. در ادامه مقاله تفاوت‌های اینکوترمز ۲۰۲۰ را نسبت به نسخه ۲۰۱۰ آن بیان می‌کنیم.

اینکوترمز بایدها و نبایدهایی را طی مدت ‌زمانی که کالا در حال انتقال از فروشنده به خریدار است، تعیین می‌کند. این قوانین بیشتر در حوزه مسئولیت‌های طرفین معاملات تجاری هستند. برای مثال، این‌ مورد که کدامیک از طرفین باید برای تهیه چه مجوزی اقدام کنند، از موارد درج شده در اینکوترمز ۲۰۲۰ است.

همان ‌طور که گفته شد، اینکوترمز بیشتر در حدود مسئولیت‌ها در حوزه تحویل و فرستادن کالا دخالت می‌کند، نه درباره کل معامله. برای مثال، یکی از مواردی که از حدود شرایط اینکوترمز خارج بوده، مبلغ کالاهای موجود در معامله است. در این راستا، می‌توانید با یک وکیل حقوقی معتبر مشورت کرده و با حدود این قواعد بیشتر آشنا شوید.

 

دسته‌بندی شرایط اینکوترمز ۲۰۲۰

اینکوترمز ۲۰۲۰ تعدادی شرط اصلی و فرعی دارد. این شروط به چهار گروه D,C,E,F تقسیم می‌شوند و بقیه شروط در این گروه‌ها قرار می‌گیرند. هر گروه در این دسته‌بندی مربوط به برخی قواعد خاص است. گروه F شامل شرایط و قواعدی است که در آن تحویل کالا توسط فروشنده و در محلی که خریدار تعیین کرده است، اتفاق می‌افتد. دسته E از شرایط اینکوترمز ۲۰۲۰ به این صورت است که تحویل در محل تولید کالا یا انبار صورت می‌گیرد و هزینه حمل و انتقال آن بر عهده خریدار است.

در شروط گروه C هزینه‌ها و مخارج حمل کالا بر عهده فروشنده است، اما در صورت خسارت احتمالی، هزینه‌های اضافی باید توسط خریدار پرداخت شود. قوانین گروه D به این صورت است که فروشنده هم وظیفه دارد تا کالا را به مقصد تعیین‌ شده برساند و هم خسارت‌ها و خطرات احتمالی در طول مسیر را بر عهده بگیرد.

آنچه در گروه F می‌گذرد

از میان مهم‌ترین قواعد و شرایط موجود در این گروه می‌توان به FCA, FOB و FAS اشاره کرد. در FCA، فروشنده کالا را داخل کامیون، قطار یا هواپیما تحویل می‌دهد. محل بارگیری کالا در کشور فروشنده بوده و انجام این عمل بر عهده او است، اما هزینه‌ها بر عهده خریدار است.

با توجه به شرایط اینکوترمز ۲۰۲۰، FOB مخفف کلمه free on board است و به عمل تحویل کالا روی کشتی گفته می‌شود. فروشنده پس از تحویل کالا در کشتی وظیفه خود را به پایان رسانده و در این مورد نیز هزینه‌ها بر عهده خریدار است. FAS به تحویل کالا در کنار کشتی گفته می‎شود که انجام این عمل بر عهده فروشنده است، اما هزینه‌های بیمه یا حمل و انتقال را باید خریدار پرداخت کند.

آنچه در گروه C می‌گذرد

یکی از قواعد مهم در شرایط این گروه با نام CFR شناخته می‌شود. در صورت درج این شرط در معامله، عمل حمل و پرداخت هزینه آن با فروشنده است، اما بیمه کالا توسط خریدار پرداخت می‎شود. این قانون مخصوص انتقال دریایی کالا در راه‌های داخلی است. هنگامی‌که کالا در کشتی بارگیری شود، وظیفه فروشنده به پایان می‌رسد.

از دیگر قواعد مهم این گروه می‌توان به CIF اشاره کرد. در این مورد، حمل کالا تا روی کشتی و هزینه‌های بیمه و انتقال آن باید توسط فروشنده انجام شود. این قانون نیز تنها برای انتقال کالا روی دریا و در آبراه‌های داخلی به کار می‌آید. قاعده دیگری به نام CIP وجود دارد که دقیقاً روش‌های مشابه شرط قبلی را دارد، با این تفاوت که برای همه نوع حمل ‌و ‌نقل و نه فقط کشتی به کار می‌رود.

آنچه در گروه D می‌گذرد

DAP یکی از شرایطی است که می‌تواند در معاملات تجاری بین‌المللی ذکر شود. در این مورد، محل تحویل توسط طرفین مشخص می‌شود و برای انواع روش‌های حمل‌ و نقل کاربرد دارد. با ذکر این مورد، مشخص می‌شود که فروشنده پس از تحویل، مسئولیتی در قبال کالا ندارد. از دیگر شرایط گروه D در اینکوترمز ۲۰۲۰ می‌توان به DDP اشاره کرد. در این مورد، علاوه بر حمل و هزینه‌ها، فروشنده باید هزینه گمرک و صادرات را نیز بپردازد.

تغییرات قواعد اینکوترمز ۲۰۲۰ نسبت به نسخه قبلی

یکی از قوانین جدید در اینکوترمز ۲۰۲۰، مربوط به محل تحویل و تخلیه بار است. در نسخه‌های پیشین، تحویل بار باید در یک پایانه یا گمرک انجام می‌شد؛ اما در نسخه ۲۰۲۰، کالاهای مورد نظر می‌توانند در هر مکانی که خریدار تمایل داشته باشد، تحویل داده‌ شوند.

از دیگر تغییرات نسخه ۲۰۲۰ می‌توان به حذف شخص ثالث از قراردادهای تجاری بین‌المللی اشاره کرد. خریدار می‌تواند کالایی را که خریده است، با ماشین شخصی خود و نه توسط یک باربری به محل مورد نظر منتقل کند.

نتیجه‌گیری اینکوترمز ۲۰۲۰

اینکوترمز ۲۰۲۰ چیست؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که این قوانین نسخه به‌روز شده‌ای از‌ قواعد اینکوترمز بوده و اهمیت درج آن در قرارداد‌های بین‌المللی به این خاطر است که به ‌طور دقیق مسئولیت‌های هر کدام از طرفین قرارداد را مشخص می‌کند. شرایط اینکوترمز شامل برخی اصول اساسی بوده و بر اساس همین اصول، چهار دسته‌بندی‌ D,C,E,F ایجاد شده‌ است که هر کدام شرایط خاصی را توصیف می‌کنند.

اگر شما نیز یکی از افرادی هستید که در زمینه واردات یا صادرات کالا فعالیت دارید، نیاز است پیش از امضای هرگونه قراردادی با فردی آگاه از اینکوترمز ۲۰۲۰ مشورت کنید. بیان امروز، معتبرترین سایت ارائه‌دهنده خدمات حقوقی است که به شما در زمینه اینکوترمز و عقد قراردادهای بین‌المللی کمک می‌کند.

 

بیشتر بخوانید: آشنایی با قانون تجارت در ایران ، حقوق تجارت بین الملل چیست؟

 


موسسه وکلای بین المللی بیان امروز با سال ها تجربه موفق در زمینه حقوق تجارت، حقوق تجارت بین الملل، حقوق کسب و کار و… آماده ارائه مشاوره و خدمات حقوقی به مراجعین گرامی است.

جهت اخذ مشاوره و بررسی حقوقی با ما تماس بگیرید و یا به ما در واتساپ پیام دهید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *